Mijn kijk op fotografie.

 

Ziel. Als fotograaf is het van wezenlijk belang dat je een klik hebt met het onderwerp. Ik heb een klik met onderwerpen die een bepaald gevoel oproepen. Onderwerpen met een ziel, zoals natuur en dieren. Daarom gaat mijn fotografische voorkeur daarnaar uit. Maar vooral ben ik geïnteresseerd in mensen. Bij het fotograferen van mensen interesseer ik mij in het bijzonder in de ogen van de persoon die ik vastleg. Ogen weerspiegelen de ziel, worden zelden oud, maar vertellen wel het levensverhaal.

 

Klik. Het meest uitdagende is het om een klik tot stand te brengen tussen de mens voor en achter de camera. Een telelens heb ik wel in mijn tas, maar het liefst gebruik ik lenzen met een kortere brandpuntsafstand. Hierdoor kan dat contact eenvoudiger gemaakt worden. Ik fotografeer bij voorkeur in een spontane setting. Ook bij een geplande fotosessie gaat de spontaniteit niet verloren omdat zo’n fotoshoot heel ontspannen verloopt. Zo kan en blijft die klik tussen de mens voor en achter de camera ontstaan.Naast de klik zorg ik als fotograaf voor de correcte belichting, een mooie scherptediepte, een fraaie compositie, een bijzonder standpunt en de juiste uitsnede. Zo krijg je de perfecte foto met emotie. Een goed resultaat en een tevredenen klant geven mij de kick van fotograferen.

 

Licht. Om de liefde voor een bepaald onderwerp vast te kunnen leggen, heb je licht nodig. Fotograferen is tenslotte schrijven met licht. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk licht. En dan met name de momenten rondom zonsopgang of zonsondergang. Dat levert fantastisch mooi, zacht en warm licht op. Maar bij elke foto, waar en wanneer die ook wordt gemaakt, zorg ik als vakfotograaf voor de juiste sfeer. Die sfeer zet ik bij voorkeur neer met natuurlijk licht en soms wordt de natuur daarbij door mij een beetje geholpen in de vorm van kunstlicht en reflectieschermen.

 

Autodidact. Mijn eerst spiegelreflexcamera  was – zoals bij velen in die tijd – een Praktica. Om de kosten van het afdrukken te sparen, fotografeerde ik in die tijd heel veel op diafilm. Bij dia’s kan je niets veranderen aan de compositie, uitsnede en belichting. Alles moet in één keer goed zijn. Dat is de manier om snel goede foto’s te leren maken.

 

De nabewerking op mijn huidige foto’s kan daardoor marginaal zijn. De werkzaamheden bestaan, naast de gebruikelijke digitale werkzaamheden, hoofdzakelijk uit aanpassingen met het doel om het onderwerp de natuurlijke schoonheid te geven. Uiteraard kunnen kleine oneffenheden eventueel “weggepoetst” worden.

 

Neem voor eventuele vragen gerust contact op. Ik kom geheel vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden bespreken.

 

George van Vliet

 

Fotograaf

 

info@fotojost.nl

 

VOORSCHOTEN

GSM 06 53 46 24 12